Beste Velgenborstel van 2022

Je wast meerdere keren per maand je auto, maar toch krijg je je velgen niet goed meer schoon. De binnenkant van de velg wordt steeds bruiner en je kunt er niet goed bij om het schoon te maken. Het is een probleem dat ik als auto detailer regelmatig tegenkom. De voorkant van de velg ziet er dan netjes uit, maar op het velgbed zit (ingevreten) remstof. De velgen bepalen voor een groot deel hoe schoon een auto eruit ziet, een schone auto met vieze velgen ziet er niet mooi uit. Het is daarom belangrijk om ook de binnenkant goed schoon te maken. Maar hoe krijg je die nu schoon? Met een velgenborstel!

Een velgenborstel is eigenlijk onmisbaar bij het wassen van je auto. Met behulp van deze borstel kun je ook achterin de velg komen. Er zijn verschillende soorten en formaten velgenborstels, zodat je altijd een velgenborstel vindt die bij je past. Sportauto’s hebben bijvoorbeeld vaak maar weinig ruimte tussen de remschijf en het velgbed, je hebt dan een dunnere velgenborstel nodig.

Tijdens mijn werk als auto detailer heb ik diverse velgenborstels gebruikt. In het begin gebruikte ik een goedkope velgenborstel, zoals je die ziet bij bijvoorbeeld de Action. Mijn advies: gebruik die niet! Het binnenwerk van goedkopere velgenborstels bestaat uit ijzerdraad, bij mijn borstel ging al snel het dopje aan de bovenkant eraf. Je raadt het al.. een aantal diepe krassen in de velg, wat alleen nog op te lossen was door de velgen opnieuw te laten spuiten. Gelukkig kan het ook anders, merken zoals Gyeon en Monello maken velgenborstels van hoge kwaliteit, waardoor er geen risico is op krassen.

Top 3 velgenborstels voor de binnenkant van de velg

Nr. 1: EZ Detail Brush

EZ Detail Brush

EZ Detail Brush

De EZ Detail Brush is en fijne velgenborstel met zachte haren en een dichte structuur. De haren van deze borstel zijn niet zo zacht als die van de Gyeon Q2M Wheelbrush, maar nog steeds een stuk zachter dan bij de goedkopere velgenborstels. De haren zijn speciaal ontworpen om geen krassen te maken en zijn gemaakt van Memory-Nylex. Dit betekent dat de haren weer in de originele stand gaan staan, zodra je velgenborstel in een emmer met warm water zet. Deze unieke functie zorgt ervoor dat deze velgenborstel lang mee gaat!

Net als bij de Gyeon Q2M Wheelbrush is ook deze velgenborstel bestand tegen velgenreinigers. Een ander groot voordeel van de EZ Detail Brush is dat hij in bijna elke velg past. Ook bij velgen waarbij de ruimte tussen de remschijf en het velgbed klein is.

Als je opzoek bent naar een velgenborstel in deze prijsklasse, dan mag je ook verwachten dat hij lang meegaat. De Ez Detail Brush maakt deze verwachting meer dan waar! Bij normaal gebruik zal de borstel meerdere jaren meegaan.

De EZ Detail Brush heeft een flexibele steel, waardoor je gemakkelijker in alle hoeken kunt komen. Let wel op dat je de borstel niet overbelast, als je te hard drukt kan hij alsnog afbreken. Bij normaal gebruik zal dit echter niet voorkomen. Mijn advies: probeer de velgenborstel zo min mogelijk te buigen, zo gaat hij langer mee.

Conclusie
De EZ Detail Brush is een fijne velgenborstel en geschikt voor vrijwel elke velg. Door de zachte haren is deze velgenborstel veilig in gebruik en bovendien bestand tegen alle velgenreinigers. De unieke Memory-Nylex haren gaan automatisch terug in de originele stand bij gebruik van warm water. Als je deze eigenschappen combineert met de hoge kwaliteit dan heb je een velgenborstel die niet alleen fijn is in gebruik, maar ook jaren meegaat!► Bestel direct bij Detailing Addict
Voordelen
 • De haren zijn zachter en spetteren minder dan bij goedkopere velgenborstels
 • Bestand tegen velgenreinigers
 • De flexibele stam zorgt ervoor dat je ook bij de moeilijk bereikbare plekjes komt
 • Hoge kwaliteit
Nadelen
 • De haren zijn niet zo zacht als bij de Gyeon Q2M Wheelbrush
 • Bij overbelasting kan de stam breken of slapper worden
 • Relatief hoge aanschafprijs

Nr. 2: Gyeon Q2M Wheelbrush

Beste velgenborstel: Gyeon Q2M Wheelbrush Large

Gyeon Q2M Wheelbrush

De velgenborstel van Gyeon is een van de meest veilige velgenborstels. Met deze velgenborstel reinig je moeiteloos de binnenzijde van de velg. Uniek aan deze borstel zijn de microvezels. De meeste velgenborstels hebben harde haren waardoor de kans op krassen groter is en het meer spettert. Doordat de Gyeon Q2M Wheelbrush gebruikmaakt van zachte microvezels is deze borstel veel veiliger dan de andere velgenborstels. De vezels van de Gyeon borstel zijn hetzelfde als die van de Q2M Smoothie washmitt.

De velgenborstel is bestand tegen chemicaliën, zodat je hem met je favoriete velgenreiniger kunt gebruiken. Maak je je velgen regelmatig schoon of rijd je weinig kilometers? Dan kun je de velgenborstel ook gebruiken in combinatie met autoshampoo.

De Gyeon Q2M Wheelbrush gaat lang mee, als je je auto 1x per week wast, mag je er vanuit gaan dat de velgenborstel een aantal jaren meegaat. Goedkope velgenborstels gaan vaak maar een paar wasbeurten mee. Met deze velgenborstel koop je dus een stukje kwaliteit! De Gyeon velgenborstel is verkrijgbaar in 2 formaten, een medium en large variant. Zelf vind ik de large variant het fijnst, de lengte van de borstel is dan wat langer.

De afmetingen van de Medium velgenborstel zijn:

 • Totale lengte: 37 centimeter
 • Lengte borstel: 12 centimeter
 • Diameter borstel: 4.5 centimeter
 • Diameter borstel met uitstekende haartjes: 7.5 centimeter

De afmetingen van de Large velgenborstel zijn:

 • Totale lengte: 46 centimeter
 • Lengte borstel: 14.5 centimeter
 • Diameter borstel: 5 centimeter
 • Diameter borstel met uitstekende haartjes: 8 centimeter
Conclusie
Ben je opzoek naar de beste velgenborstel? Kies dan voor de Gyeon Q2M Wheelbrush. Deze velgenborstel is door de zachte microvezels veilig in gebruik en bovendien bestand tegen alle velgenreinigers. Het grote formaat van deze borstel zorgt ervoor dat je snel klaar bent met het schoonmaken van de velgen. Met deze velgenborstel haal je een stukje kwaliteit in huis, waarmee je jarenlang je velgen kunt schoonmaken!► Bestel direct bij Bol.com
Voordelen
 • Zachte haren door de microvezels
 • Bestand tegen velgenreinigers
 • Kwaliteitsproduct dat jaren meegaat
Nadelen
 • Relatief hoge aanschafprijs

Nr. 3: Microfiber Madness Incredibrush Flat

Microfiber Madness Incredibrush FLAT

Microfiber Madness Incredibrush FLAT

De naam (Incredibrush Flat) zegt het eigenlijk al, deze velgenborstel is geschikt voor velgen waar er maar weinig ruimte is tussen de remschijf en het velgbed. Deze borstel van Microfiber Madness heeft maar 2.5 tot 3 centimeter ruimte nodig. Ter vergelijking: de normale incredibrush heeft 5 centimeter ruimte nodig! De haren van deze velgenborstel lijken erg op die van de Gyeon Q2M Wheelbrush. De zachte haren voorkomen krassen en zorgt ervoor dat deze velgenborstel zelfs bij de meest gevoelige velgen gebruikt kan worden. De kern is van foam, waardoor het sop beter vastgehouden wordt. Tijdens het schoonmaken van de velgen komt dit sop vrij en zorgt het zo voor een betere afvoer van het vuil.

Uniek aan deze velgenborstel is de vervangbare cover. Deze kun je van de velgenborstel afhalen en wassen in de wasmachine. De cover kost maar een fractie van de borstel. Dit maakt de velgenborstel opeens een stuk interessanter, bij andere velgenborstels moet je namelijk een hele nieuwe borstel kopen als hij versleten is.

Net als de andere velgenborstels in deze lijst is ook de incredibrush bestand tegen velgenreinigers. Desondanks raad ik je wel aan om de velgenborstel goed uit te spoelen na gebruik. De steel is buigbaar tot 90 graden, waardoor je ook bij de moeilijker te bereiken plekjes kunt komen. Toch raad ik je aan om de borstel niet te vaak te buigen, de steel kan hierdoor zwakker worden en uiteindelijk breken.

De afmetingen van de Incredribrush flat:

 • Totale lengte: 43 centimeter
 • Lengte borstel: 20 centimeter
Conclusie
De Incredibrush flat is een uitstekende velgenborstel met een aantal unieke eigenschappen. Door de zachte haren van microvezel is deze velgenborstel veilig in gebruik. Bovendien is de borstel bestand tegen velgenreinigers. De cover is los te verkrijgen, waardoor deze borstel heel lang meegaat. Het belangrijkste voordeel van deze velgenborstel is dat je hem ook bij smalle ruimtes kunt gebruiken. Je hebt slechts ca. 2.5 centimeter nodig tussen de remschijf en het velgbed!► Bestel direct bij Bol.com
Voordelen
 • Je hebt slechts 2.5 – 3 cm nodig tussen de remschijf en het velgbed
 • De haren zijn heel zacht en voorkomen krassen
 • Bestand tegen velgenreinigers
 • Door de buigbare stam kom je in alle hoekjes
 • De cover is vervangbaar en los te verkrijgen
Nadelen
 • Bij overbelasting kan de stam breken of slapper worden
 • Hoge aanschafprijs

Beste velgenborstel voor de voorkant van de velg

Nr. 1: Mothers Wax Wheel Brush

Mothers Wax Wheel Brush

Mothers Wax Wheel Brush

Bovenstaande velgenborstels zijn natuurlijk hartstikke handig, maar met name voor de binnenkant van de velg. Voor het schoonmaken van de voorkant van de velg zijn er betere oplossingen: de Mothers Wax Wheel Brush. Deze velgenborstel is door zijn vorm ideaal voor het schoonmaken van de voorkant van de velg. Hoewel deze velgenborstel een stuk goedkoper is dan de borstels voor de binnenkant van de velg, doet hij qua kwaliteit niet onder voor de andere borstels. Mothers heeft een aantal voorzorgsmaatregelen genomen, zodat je veilig je velgen kunt schoonmaken. Zo heeft deze borstel bijvoorbeeld krasvrije haren en voorkomt de rubber stootrand schade aan je velgen.

Door de anti-slip grip houdt deze velgenborstel lekker vast. Zo kun je niet alleen fijner werken, maar voorkom je ook dat de borstel uit je handen valt. Naast het schoonmaken van velgen kun je deze borstel ook gebruiken voor het schoonmaken van je wielkasten. Ik raad je dan wel aan om diezelfde borstel niet meer voor de velgen te gebruiken. In de wielkasten zit vaak veel zand en andere vervuiling, wat je niet op je velgen wilt hebben.

Conclusie
De Mothers  Wax  Wheel  Brush is een velgenborstel van hoge kwaliteit en ideaal voor het schoonmaken van de voorkant van de velg. Door de zachte haren en de rubber stootrand hoef je niet bang te zijn voor krassen of andere schade. Combineer dit met de relatief goedkope prijs en je hebt een topper te pakken!► Bestel direct bij Bol.com
Voordelen
 • De haren zijn heel zacht en voorkomen krassen
 • Bestand tegen velgenreinigers
 • De rubber stootrand voorkomt schade aan je velgen
 • Deze velgenborstel heeft een relatief lage prijs
Nadelen
 • De velgenborstel is te breed om ook de binnenkant van de velg goed te reinigen

Beste velgenborstel voor kleine hoekjes en wielbouten

Nr. 1: Valet Pro Ultra Soft Chemical Resisant Wheel Brush

Valet Pro Velgenborstel

Valet Pro Ultra Soft Chemical Resisant Wheel Brush

Als je elk hoekje en gaatje van de velg schoon wil maken, dan is de Valet Pro Wheel brush ideaal! Het lijkt een normale schilderskwast, maar dat is het zeker niet. De haren zijn zachter en voorkomen zo krasjes, zelfs op de meest gevoelige velgen. Met deze Valet Pro kwast kom je overal bij. Denk bijvoorbeeld aan de wielbouten of kleine spaken. Deze plekjes kun met andere velgenborstels en washmitts vaak niet goed schoonmaken.

Valet Pro staat bekend als een merk met producten van hoge kwaliteit. Deze velgenborstel is daar geen uitzondering op! De haren zijn bestand tegen sterke chemische middelen en dus bestand tegen iedere velgenreiniger. De ergonomisch gevormde steel zorgt ervoor dat je deze kwast gemakkelijk kunt vasthouden. Zo voorkom je dat hij op de grond valt. Een groot voordeel van de Valet Pro kwast is dat je hem ook voor andere klusjes kunt gebruiken. Gebruik hem bijvoorbeeld voor het reinigen van je rubbers of het reinigen van de tankklep in combinatie met een APC. Zelf gebruik deze borstel bijvoorbeeld bij elke detailing behandeling, voor mij is hij onmisbaar geworden 🙂

De afmetingen van de Valet Pro velgenborstel zijn:

 • Totale lengte: 26 centimeter
 • Lengte haren: 6.5 centimeter
 • Breedte kop: 3 centimeter
Conclusie
Deze Valet Pro Wheelbrush is een echte topper voor het reinigen van kleine hoekjes en wielbouten. De zachte haren voorkomen krassen, ook op je gevoelige velgen. De velgenborstel is bestand tegen alle velgenreinigers en door de hoge kwaliteit heb je er nog lang plezier van. Bovendien is deze borstel ook geschikt voor het reinigen van bijvoorbeeld rubbers of de tankklep. ► Bestel direct bij Bol.com
Voordelen
 • De haren zijn heel zacht en voorkomen krassen
 • Bestand tegen velgenreinigers
 • Hoge kwaliteit
 • Ook geschikt voor allerlei andere toepassingen
 • Door de kleine afmetingen kom je overal bij
Nadelen
 • Relatief hoge prijs

Reageren is niet mogelijk